2 Flares Filament.io 2 Flares ×

Uw lijfrentekapitaal komt binnenkort vrij? Dan kunt u overwegen om het lijfrente kapitaal af te kopen. Dit betekent dat het gehele kapitaal ineens vrijkomt. Er moet natuurlijk inkomensbelasting en eventueel revisierente (boete) betaald worden over de uitkering. Afhankelijk van uw polis zijn er verschillende mogelijkheden en consequenties bij een afkoop lijfrente.

Afkoop lijfrente oud en nieuw regime

De regels rondom een afkoop lijfrente verschillen bij een polis van het oud regime of nieuw regime. Koopsompolissen van vóór 1 januari 1992 of polissen met een periodieke premie van vóór 16 oktober 1990 vallen binnen het oude regime, andere polissen vallen binnen het nieuwe regime. De verschillen bij afkoop lijfrente zijn hieronder overzichtelijk in de tabel weergegeven:

Oud regime Nieuw regime
Revisierente (boete) betalen bij afkopen lijfrente nee ja
Hoe vaak mag een afkoop plaatsvinden gedurende de looptijd 2 1

Zoals u kunt zien zijn er bij een oude regime polis meer mogelijkheden en is er geen revisierente verschuldigd. Bij een oude regime polis kan een afkoop lijfrente dus interessant zijn wanneer u bijvoorbeeld een jaar weinig inkomsten geniet. In het nieuwe regime is de afkoop lijfrente meestal niet interessant door de hoge revisierente die wordt opgelegd door de belastingdienst.

Afkoop lijfrente en revisierente

Revisierente is een boete die u betaalt bij de afkoop lijfrente van een polis uit het nieuwe regime. Bij een afkoop lijfrente moet de verzekeraar van de Belastingdienst 52% loonheffing inhouden en afdragen. Naast de inkomensbelasting wordt het vrijgekomen kapitaal bij een nieuwe regime polis met een revisierente van 20% belast.

U krijgt na afkoop lijfrente van de verzekeraar dus 48% van de waarde van de lijfrenteverzekering uitgekeerd. Er wordt immers door de verzekeraar 52% loonheffing ingehouden en afgedragen. Bij de inkomstenbelasting wordt de revisierente gevorderd. Hierop moet u dus nog 20% over de uitkering aan de belastingdienst betalen.

Houd bij een nieuwe regime polis dus rekening met de revisierente. Deze wordt niet door de verzekeraar ingehouden maar moet achteraf bij de inkomstenbelasting betaald worden.

Wilt u uitrekenen hoeveel revisierente u moet betalen dan kunt u de rekenhulp revisierente van de belastingdienst gebruiken: rekenhulp revisierente.

Afkoop kleine lijfrente

afkoop lijfrenteWanneer uw lijfrentekapitaal niet meer bedraagt dan €4242 (2013) dan valt u in de regeling afkoop kleine lijfrente. In dit geval is het mogelijk om de lijfrente af te kopen zonder revisierente. Er moet natuurlijk wel inkomensbelasting over de afkoop kleine lijfrente betaald worden. Het beste kunt u de afkoop zorgvuldig plannen door deze in een jaar te laten plaatsvinden waarin u weinig inkomen heeft genoten. Op deze manier betaalt u minder inkomensbelasting over de afkoop kleine lijfrente.

U kunt niet een lijfrenteverzekering gedeeltelijk afkopen om op deze manier gebruik te maken van de afkoop kleine lijfrente. De drempel van €4242 geld voor de waarde van de gehele lijfrente, niet alleen het afkoopkapitaal. Wanneer u bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering heeft van €20.000 waarvan u €4242 (de drempel voor de afkoop kleine lijfrente) wilt afkopen bent u helaas toch revisierente verschuldigd.

U wilt uw lijfrentekapitaal in een maandelijkse uitkering ontvangen? Kijk dan bij direct ingaande lijfrente vergelijken.

De keuze om een lijfrente af te kopen is heel persoonlijk en afhankelijk van uw financiele situatie. Een financieel adviseur kan u goed voorlichten over de keuzes en eventuele extra inkomensbronnen zoals pensioen, nabestaandepensioen, AOW of uitkering uit bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering goed meenemen.

2 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 2 LinkedIn 0 Filament.io 2 Flares ×