1 Flares Filament.io 1 Flares ×

Sinds 1 januari 2008 kunnen banken een alternatief bieden voor de lijfrente producten van verzekeraars, de bancaire lijfrente. Deze mogelijkheid is door de overheid gecreëerd om de concurrentie op deze markt te vergroten. De bancaire lijfrente is op een aantal punten anders dan de lijfrente producten van verzekeraars, een overzicht:

Bancaire lijfrente Verzekering
Looptijd van de uitkering Alleen tijdelijk Tijdelijk en levenslang
Valt onder depositogarantieregeling Ja Nee
Valt onder erfrecht Ja Nee, extra kosten voor b.v. een contraverzekering.
Minimale uitkeringsduur 5 jaar 1 jaar

De grootste verschillen tussen de bancaire lijfrente en een lijfrenteverzekering zitten in de looptijd van de uitkering en de afhandeling bij overlijden. Bij een bancaire lijfrente kan niet worden gekozen voor een levenslange uitkering. Er moet altijd een einddatum worden gekozen. De uitkering stopt wanneer er geen kapitaal meer is. Het langlevenrisico ligt bij een bancaire lijfrente dus bij de begunstigde. Bij een lijfrenteverzekering kan wel worden gekozen voor een levenslange uitkering. Het langlevenrisico ligt in dit geval bij de verzekeringsmaatschappij. Wanneer u op zoek bent naar een levenslange uitkering dan is een lijfrenteverzekering dus uw enige keus.

Een voordeel van de bancaire lijfrente is dat deze onder het erfrecht valt. Wanneer bij een lijfrenteverzekering geen contraverzekering is afgesloten komt het overgebleven kapitaal bij overlijden toe aan de verzekeringsmaatschappij. Bij een bancaire lijfrente is dit niet het geval. Bij overlijden komt het kapitaal toe aan de erfgenamen en zijn er geen extra kosten voor een contraverzekering.

Lijfrenteverzekering of bancaire lijfrente

bancaire lijfrente

Wanneer u een lijfrenteverzekering uit het oude regime heeft dan heeft een lijfrente een aantal fiscaal vriendelijke mogelijkheden die een bancaire lijfrente niet heeft zoals lijfrente schenken of het wijzigen van de begunstigde. Het is dus belangrijk om te bepalen in welk regime u valt zodat u precies weet welke mogelijkheden er zijn. Een overzicht van de mogelijkheden vind u in de lijfrente pagina.

Naast de bovengenoemde verschillen kan de hoogte van de uitkering tussen een bancaire lijfrente en lijfrente verzekeringen sterk verschillen. Over het algemeen is de rente bij een bancaire lijfrente wat lager maar zijn de kosten ook lager. Welk product de beste lijfrente uitkering bied kan het beste door een goede vergelijking van diverse offertes bezien worden. U kunt bij de meeste banken een bancaire lijfrente afsluiten. De meeste verzekeraars bieden een lijfrenteverzekeing aan alsook bedrijfsverzekeringen.

1 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 1 LinkedIn 0 Filament.io 1 Flares ×