0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Komt uw lijfrente vrij en heeft u het geld zelf niet nodig? Dan kunt u overwegen om uw lijfrente te schenken aan uw kind of kleinkind. Lijfrente schenken is mogelijk wanneer u een lijfrenteverzekering uit het oude regime heeft. Lijfrente schenken met een polis uit het nieuwe regime is helaas niet meer mogelijk. Koopsompolissen van vóór 1 januari 1992 of polissen met een periodieke premie van vóór 16 oktober 1990 vallen binnen het oude regime, andere polissen vallen binnen het nieuwe regime.

Lijfrente schenken kan om een aantal redenen interessant zijn:

  • het geld heeft u zelf niet nodig
  • u wilt uw kinderen of kleinkinderen financieel helpen
  • uw kinderen of kleinkinderen vallen in een lagere belastingschaal

Het schenken aan kinderen of kleinkinderen is fiscaal vriendelijk als zij meerderjarig zijn. Bij minderjarige kinderen valt de schenking fiscaal gezien bij de ouders.

Lijfrente schenken met een direct ingaande lijfrente

lijfrente schenkenU kunt uw lijfrente schenken aan uw kind of kleinkind door een lijfrente uitkering af te sluiten met uw kind als begunstigde. Uw kind betaald dan, als begunstigde, inkomensbelasting over de ontvangen uitkering. Deze wordt ingehouden en afgedragen door de verzekeringsmaatschappij. Als uw kind of kleinkind weinig of geen inkomen heeft kan dit een hele interessante mogelijkheid zijn om uw lijfrente uit te laten keren. Naast uw kind of kleinkind kunt u uw lijfrente op dezelfde manier schenken aan een goede vriend.

Wijzigen van de begunstigde op de polis

Lijfrente schenken is ook mogelijk door de begunstigde op uw lijfrenteverzekering te wijzigen in b.v. uw kind of kleinkind. Deze wijziging moet plaatsvinden voor de einddatum van uw lijfrenteverzekering. Als u op deze manier gaat lijfrente schenken bent u schenkingsbelasting verschuldigd.

Schenkbelasting

Schenkingsbelasting of schenkingsrecht is een belasting die wordt geheven op schenkingen. Over het algemeen betaald de ontvanger schenkingsbelasting. Voor schenkingen aan uw kinderen geld een vrijstelling van €5141 (2013) per jaar. Om de hoogte van de schenkingsbelasting uit te rekenen kunt u de rekenhulp van de belastingdienst gebruiken: rekenhulp schenkingsbelasting.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Filament.io 0 Flares ×